Return to Hansala

Een ingetogen, intelligente film die op een persoonlijke manier het harde immigratiebeleid van de Europese Unie op schrijnende wijze aan de kaak stelt. In 2001 spoelden de lichamen van zevenendertig Marokkaanse immigranten aan op een strand nabij de Spaanse stad Rosa. Hun rubberbootje was omgeslagen.

Dertien van de slachtoffers kwamen uit één Marokkaans dorpje: Hansala. Toen regisseur Chus Gutiérrez over dit drama in de krant las, besloot ze er een film op te baseren.
In Return to Hansala wordt begrafenisondernemer Martin (José Luis García Pérez) door de politie gevraagd om te assisteren bij het bergen van een aantal lijken. Martin heeft geldproblemen en accepteert het aanbod. In de hand van één van de lichamen vindt hij het telefoonnummer van Leila (Farah Hamed), die het slachtoffer identificeert als haar jongere broer. Samen reizen ze af naar Hansala om het lichaam thuis te brengen.

Return to Hansala is een ingetogen, intelligente film die op een persoonlijke manier het harde immigratiebeleid van de Europese Unie aan de kaak stelt. Gutiérrez: ‘Nobody ever seems to ask themselves, why would people leave their homes? (…) It’s all political, the propaganda about immigrants. Nobody talks about simple things, that no one wants to leave their country where they feel safe.’

Info: Chus Gutiérrez - 2008 - Marokko | Spanje - 95Min
Wanneer: Geen vertoning
Waar:
Inkom:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.