Pane e Tulipani

Zo druk heeft Mimmo Barletta het met zichzelf dat hij zijn echtgenote Rosalba als een leeggegeten boterhamzakje in een restaurant achterlaat. Pas halverwege de busrit naar huis begrijpt hij via zijn mobiele telefoontje dat hij tijdens de excursie iets heeft vergeten.

Bitterzoet sprookje over een gedesillusioneerde huisvrouw (uitstekende rol van Licia Maglietta) die op zoek gaat naar haar eigen geluk in Venetië. Ze raakt bevriend met een suïcidale IJslandse ober (Bruno Ganz op zijn best), met een holistische schoonheidsspecialiste en met een anarchistische bloemenverkoper. Beneveld door muziek, dans en haar groeiende liefde voor de ober lijkt haar oude leventje een ver verleden. Ondertussen heeft haar man een loodgieter (Giuseppe Battiston) naar Venetië gestuurd om haar op te sporen. Het wonderlijke ensemble van personages, het verfrissende verhaal en de voortreffelijke dosering van poëtische komedie lanceren de film voorbij ieder superlatief.

Regisseur Silvio Soldine heeft kennelijk in de klas gezeten bij Giuseppe Tornatore (‘Cinema Paradiso’) en toont dezelfde voorkeur voor sentimentele, bedachte kleurrijkheid. Omdat de stoffige leden van de Italiaanse Academy zelf ook snakken naar zo’n romantisch avontuur, overlaadden ze ‘Pane e tulipane’ met huldeblijken. Zo’n gouden beeldje is de innemende hoofdrolspeelster Licia Maglietta niettemin gegund. Met een vertederde en geamuseerde blik strijkt ze in ‘Pane e tulipani’ het merendeel van de plooien glad.

Info: Silvio Soldini - 2000 - IT -1u54'
Wanneer: geen vertoning
Waar: Burgemeester Meirsonstraat 67 Destelbergen
Inkom: