Of Horses and Men

Leven en dood, paard en mens: in de IJslandse tragikomedie ‘Of Horses and Men’ (Hross í oss) zijn het onlosmakelijk met elkaar verbonden elementen.

In een onherbergzame IJslandse vallei leven mens en paard in symbiose te midden van het ijzige maar oogstrelend mooie landschap. De dierlijke passies zijn bij beide soorten even sterk aanwezig, hoewel mensen die iets beter onder controle hebben. De gedrongen, maar ijzersterke IJslandse paarden hebben net zoveel karakter als hun bazen. Dat levert ronduit absurde situaties op, waarin soms het paard en soms de mens het onderspit delft.

Commentaar:

‘Of Horses and Men’ is het speelfilmdebuut van de IJslandse auteur, theaterregisseur en acteur Benedikt Erlingsson, die een bijrol had als tolk in Lars von Triers ‘The Boss of It All’ (2006). De IJslandse titel ‘Hross í oss’ laat zich vrij letterlijk vertalen als ‘het ros in ons’ en geeft aan wat Erlingsson wil doen: door het oog van het paard de mens een spiegel voorhouden. ‘Of Horses and Men’ is de Ijslandse inzending voor de Oscars van 2014 en won onder meer de Prijs voor Beste Film op het Brussels Film Festival.

Pers:

“Een verbluffende verbeeldingskracht (..) die weinig woorden nodig heeft om wonderbaarlijke situaties te scheppen waar je mond ongemerkt van open zakt. Een prima start van filmjaar 2015.” (Cinema.nl)

[clearboth

Info: Benedikt Erlingsson - IJS - 2015 - 81'
Wanneer: Zaterdag 29 februari om 20u30
Waar: Burgemeester Meirsonstraat 67 Destelbergen
Inkom: 5 €