Lilet Never Happened

‘Lilet Never Happened ‘vertelt het verhaal van Lilet, een Filipijns meisje dat op dertienjarige leeftijd al een bekende kinderprostituee was. Omdat haar moeder haar dwingt tot prostitutie, loopt ze weg van huis. Hoewel haar woonsituatie steeds verandert, weet ze zich goed staande te houden. Ze fantaseert over roem en rijkdom en droomt over haar afwezige vader als ‘een heel beroemde acteur. Lilet is een intrigerend meisje dat sterk voor zichzelf kan opkomen. Maar kan een dertienjarige deze controle over haar leven volhouden?

Om hulp hoef je niet te vragen

Johanna ter Steege speelt de rol van de Nederlandse sociaal hulpverleenster Claire, bij wie Lilet terecht kan om haar problemen te ontvluchten. “Deze meisjes weten niet dat ze geholpen moeten worden”, zegt ze tegen haar man. Claire probeert al het mogelijke te doen om het jonge meisje te helpen, maar is Lilet wel beter af door haar inmenging? Het is een situatie waarbij ‘blanken’denken te weten wat goed is voor anderen, zonder bewust te zijn van wat er zich daadwerkelijk afspeelt.

Kwaliteitsdrama
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lilet die regisseur Jacco Groen zo’n twintig jaar geleden ontmoette. Wat er uiteindelijk van het meisje is geworden, is onbekend. Maar van haar droom om rijk en beroemd te worden, is met deze film in ieder geval het laatste behaald.
‘Lilet Never Happened’ is geen moralistische dertien-in-een-dozijnfilm over de tragiek van kinderprostitutie. Het kan beter omschreven worden als een sociaal drama dat goed het midden houdt tussen rauw en poëtisch, en dat binnenkomt en beklijft.
Mooie beelden van de Filipijnen worden afgewisseld met de donkere kant van het leven in sloppenwijken. In dit verhaal zet Sandy Talag, als Lilet haar rol ijzersterk neer. Onder een laag van bravoure wordt haar kwetsbaarheid steeds zichtbaarder. Regisseur Groen zei over (de echte) Lilet dat zij voor hem het symbool is van een gebroken geest in een perverse samenleving. Zij was volgens hem het sterkste en meest gehavende meisje dat hij ooit had ontmoet. Hij noemt de film dan ook haar stem.’ Lilet Never Happened ‘ neemt je mee in een achtbaan van emoties en drukt je met de neus op  onverwachte feiten en gedachten.

Naar IMMY VERDONSCHOT

Info: Jacco Groen, 2012, 106 ' , Nederland / Verenigd Koninkrijk
Wanneer: Geen vertoning
Waar:
Inkom:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.