Home

Ursula Meier heeft met ‘Home’ een schitterende parabel afgeleverd over de gevolgen van een veranderende (moderniserende) leefomgeving op de mens. Het is een aangrijpend maar bij vlagen ook dolkomisch drama geworden, waarin ijzersterk geacteerd wordt.

Marthe (Isabelle Huppert) en Michel (Olivier Gourmet) vormen met hun drie kinderen een ongebruikelijk gezin. Ze wonen aan de rand van een ongebruikt stuk snelweg, waar ze zich frank en vrij voelen. Overdag kan er flink geravot worden op het uitgestrekte stuk weg, waarna het de normaalste zaak van de wereld is dat iedereen bij elkaar in bad gaat. ‘s Avonds zit het hele gezin à la “Friends” lekker knus buiten op de bank tv te kijken. Maar hun idyllische leventje wordt verstoord als van het ene op het andere moment de snelweg in gebruik genomen wordt. Zonder vooraankondiging verschijnen er wegwerkers om nieuw asfalt te leggen en in no-time barst het van het verkeer dat langs het huis raast.

Ursula Meier heeft met ‘Home’ een schitterende parabel afgeleverd over de gevolgen van een veranderende (moderniserende) leefomgeving op de mens. Het is een aangrijpend maar bij vlagen ook dolkomisch drama geworden, waarin ijzersterk geacteerd wordt. Isabelle Huppert, die zeker geen vreemde is als het aankomt op sociaal afwijkende figuren (zie bijvoorbeeld ‘La Pianiste’ uit 2001), leeft zich helemaal uit in haar rol van de moeder, die steeds hysterischer wordt omdat ze maar niet wil toegeven aan de verandering. Ook Olivier Gourmet is een genot om naar te kijken. Heel subtiel laat hij de verandering zien van een rasoptimist naar een defaitist van de ergste orde. Hulde ook aan de jonge Kacey Mottet Klein die zeer geloofwaardig is als jongentje dat de ernst van de situatie niet in kan zien, maar toch zeer goed aanvoelt dat er iets serieus mis gaat binnen het gezin.

Het verhaal is prachtig verfilmd (met dank aan cinematografe Agnès Godard, die onder andere ook het veelgeprezen ’35 Rhums’ (2008) in beeld heeft gebracht) en barst van de onvergetelijke scènes. ‘Home’ is tegelijkertijd ontroerend en beklemmend en biedt een hoop stof tot nadenken over de gevolgen van onze moderne samenleving.

Wouter de Boer

Info: Ursula Meier – 2008 - CH - 98’
Wanneer: Vrijdag 20 december om 20u30
Waar: Burgemeester Meirsonstraat 67, Destelbergen
Inkom: 5,00 €