Er ist Wieder Da

Lachen met Hitler, is dat geen grens te ver? Chaplin deed het, net als Mel Brooks, maar als de Duitsers er zelf mee aankomen, wordt het even anders, toch?

In de hitkomedie ‘Er ist Wieder Da’, naar de gelijknamige satirische bestseller van Timur Vermus, wordt Hitler anno 2014 wakker tussen de struiken in een Berlijns parkje, precies op de plek waar hij zich op 30 april 1945 een kogel door het hoofd schoot. Om vervolgens, samen met een pas ontslagen freelance-tv-reporter die denkt dat hij met een Hitlerimitator te doen heeft, op een groteske road trip door Berlijn en het herenigde Duitsland te trekken. Wat je niet voor mogelijk houdt, gebeurt toch: de ‘nieuwe’ Hitler groeit uit tot een mediaster die het door idioten geleide land kan redden.

Heel het concept van deze provocerende farce is dubbelzinnig. De film is duidelijk opgevat is als een ongenadige, wat simplistische mediasatire maar het hart zijn reportages waarin de als Hitler verklede acteur Oliver Masucci door de straten trekt terwijl de camera de reacties van de mensen filmt.

Op enkele uitzonderingen na wordt de fake Führer vriendelijk en hartelijk onthaald. Zeggen die beelden iets over het Duitse volk en hun verborgen sympathieën? Of is het de bevrijdende lach van mensen die weten dat ze met een karikatuur geconfronteerd worden? Er ist wieder da wil Duitsland een spiegel voorhouden, maar dat gebeurt niet met een academische eerlijkheid. En toch sluipt er op die manier een angstaanjagende waarschuwing in een film die alsmaar grimmiger wordt omdat hij ironisch vragen stelt over politiek en entertainment, over het Duitse volk en over de kwestie of Hitler wel ooit weggeweest is.

De MORGEN 12-01-16, 19.41u – LJ

Info: David Wnendt -2015 - D - 106'
Wanneer: geen vertoning
Waar: Burgemeester Meirsonstraat 67 Destelbergen
Inkom: