Au-delà de Gibraltar

“Au delà de Gibraltar”, is het langspeelfilmdebuut van Taylan Barman en Mourad Boucif. De makers zijn allebei nieuwe Belgen uit het Brusselse met roots buiten Europa en bezeten van film. Eerder hebben de twee vrienden al twee korte videofilms gemaakt.

Het is in de eerste plaats een in het Brusselse spelende love story die bemoeilijkt wordt door het migrant-zijn van een van de partijen. Een Marokkaanse jongen, Karim, wordt verliefd op een Belgisch meisje. Maar zijn vader wordt ontslagen en dus wordt van de jongen verwacht dat hij instaat voor het levensonderhoud van het gezin…

De film borstelt een beeld van de problematiek van tussen twee culturen en tegenstrijdige tradities levende jonge migranten dat er erg authentiek uitziet. “Wij hebben verhalen gebruikt die wij in Molenbeek zijn tegengekomen. Ze komen uit de realiteit van elke dag. Wij staan dicht bij de jongeren. Het is onze kijk op de migrantenproblematiek” zo legde Mourad Boucif na de filmvertoning uit.
“We hebben gedraaid met niet-beroepsmensen, in bestaande decors. Iedereen in onze vrienden- en kennissenkring heeft zijn steentje bijgedragen. We zijn vertrokken zonder echt scenario, maar iedereen kwam met zijn verhaal en daaruit is dan het geheel ontstaan” aldus Boucif, zelf in Algerije geboren uit Marokkaanse ouders. Hij heeft een tijdlang in het Brusselse jeugdwerk gestaan.

De muziek – wereldmuziek – verleent de film een bijzondere aantrekkingskracht. De opnamen gebeurden grotendeels in Molenbeek, Jette en Sint-Joost-ten-Node, en er is ook in Tanger gedraaid. In de belangrijkste rollen spelen Mourad Maimuni, Bach-Lan Le Ba-Thin en Abseslam Arbaoui.

12/10/2001 om 17:23 door BELGA

Info: Taylan Barman, Mourad Boucif – 2001 - BE – 105’
Wanneer: geen vertoning
Waar: Burgemeester Meirsonstraat 67 Destelbergen
Inkom: